Om je Mac veilig en snel te houden is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Hierbij moet je vooral denken aan het regelmatig opnieuw opstarten, tijdig opruimen en het uitvoeren van updates. Maar wat als jij geen update wil of kan doen? Hoe erg is dat? En wat kun je dan wél doen om jouw Mac snel en veilig te houden? Wij vertellen je wat je moet doen als je je Mac niet kunt updaten.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je de Mac niet wilt of kunt updaten. Hieronder noemen we de meest voorkomende en wat je eraan kunt doen.
1. Onvoldoende vrije ruimte
Het besturingsysteem van je Mac neemt behoorlijk wat ruimte in beslag. Daarnaast heb je ook nog wat extra ruimte nodig om je Mac snel en stabiel te houden. Wij raden aan om minmaal 10%-15% van je harde schijf vrij te hebben op je Mac. Hiermee voorkom je traagheid en problemen. Je kunt het controleren via > Over deze Mac > Systeeminstellingen > Algemeen > Opslag. Heb je te weinig ruimte over dan is het tijd om op te ruimen want je loopt, naast het feit dat je je Mac waarschijnlijk niet kunt updaten, ook verschillende risico’s zoals traagheid of uiteindelijk het crashen van de Mac.
Wat kun je eraan doen?
Een goed begin is om de Mac eens flink op te ruimen. Vooral de downloads map, prullenmand en apps map zijn plekken waar vaak vervuiling plaatsvindt. Misschien zorgt dit ervoor dat je alweer aardig wat ruimte vrij kunt maken en de update alsnog kunt uitvoeren. Maar zeker als je een Mac hebt met weinig opslagruimte, bijvoorbeeld een MacBook Air met slechts 256GB, dan kan het een hele uitdaging zijn. Lukt het niet omdat je simpelweg veel meer data hebt dan je kwijt kunt dan kun je drie dingen doen:
- Archiveer oude data op een externe schijf. Denk hierbij aan video’s die je liever niet weggooit maar ook niet dagelijks bekijkt. Begin hierbij met grote bestanden, want 1GB aan documenten op een externe schijf zetten zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Besef je hierbij wel op dat alles op die externe schijf niet geback-upt wordt. Gaat het om belangrijke files dan zal je hier nog een tweede (en eventueel derde) locatie voor moeten bedenken. Hou hierbij de gouden 3-2-1 regel aan.
- Schaf een nieuwe Mac aan met meer opslagruimte. Dit klinkt misschien een beetje rigoureus maar soms heb je gewoon meer nodig dan je in eerste instantie dacht. Dan kun je uren spenderen aan het verwijderen van data die je eigenlijk niet kwijt wilt, maar uiteindelijk wordt het toch weer snel te veel en is een nieuwe Mac aanschaffen gewoon de beste oplossing. Is je Mac nog vrij nieuw dan kun je er vaak nog best iets voor krijgen als je deze inruilt of verkoopt. Kies bij het uitzoeken van een nieuwe Mac gelijk voor ruim voldoende opslag zodat je niet binnenkort weer met hetzelfde probleem kampt.
- Sla een update over. Het kan zijn dat een volgende update minder groot is dan degene die je nu probeert te installeren. Een update overslaan is dus soms ook een optie. Hoe erg is dat? Helemaal niet!
Hier vind je een uitgebreid stappenplan om je Mac eens flink op te ruimen.
2. De Mac is te oud
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw Mac de update niet aankan. Apple zorgt ervoor dat het niet mogelijk is een update te installeren op een Mac die niet aan de minimale eisen voldoet. Zo wordt voorkomen dat je Mac onnodig traag wordt door een update. Over het algemeen kun je Macs met een leeftijd van 5-7 jaar of jonger nog wel updaten. Daarna wordt het lastiger en dat is niet perse erg. Loop je inmiddels een jaar of 5 achter qua updates dan begint er wel een veiligheidsrisico bij te komen. Kortom: is je Mac rond de 8-10 jaar oud? Dan is het echt tijd voor een nieuwe Mac. Zit je er precies tussenin dan zou je het nog even kunnen uitstellen zolang de Mac naar wens werkt. Let wel op dat de overstap naar een nieuwe Mac steeds groter wordt als je ver achter loopt en de kans op problemen bij het overstappen dus ook.
3. Randapparatuur of software is niet meer compatible
Wat we zeker veel gezien hebben bij Catalina en Big Sur is dat verschillende software en randapparatuur (zoals oude printers) niet meer goed werken na de update. Ook dit kan een goede reden zijn om de update niet uit te voeren. Helaas is daarmee het probleem in de toekomst natuurlijk niet opgelost. Kijk dus of het slim is om toch te investeren in die nieuwe printer, audioapparatuur of software licenties zodat je uiteindelijk de update wel kunt doen. Dat hoeft niet direct, dus neem je tijd om goed uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.
Is het erg?
Nee. Op zich is het niet erg om niet altijd helemaal up to date te zijn. Als je één of twee systemen achterloopt zal je daar niet direct iets van merken. Wacht echter niet te lang. Naar een jaar of vijf wordt jouw systeem niet meer ondersteund en wordt het een stuk minder veilig. Ook kan een verouderd systeem ervoor zorgen dat andere programma’s niet meer kunnen updaten en daardoor problemen krijgen. Even uitstellen is dus helemaal niet erg, maar uiteindelijk is het wel verstandig om bij te blijven.