Mac-opruimen header

Gebruik dit stappenplan om je Mac flink op te ruimen

De harde schijven in de Macs worden sneller, maar zijn ook vaak kleiner als het gaat om opslagcapaciteit. Werken in de cloud heeft steeds meer de voorkeur omdat je dan flexibeler bent, vanuit verschillende plekken kunt werken en de data veilig op een offside locatie wordt opgeslagen. Toch staan veel Macs overvol en komen zelfs op het punt dat de melding ‘opstartschijf vol’ regelmatig in beeld verschijnt. Een té volle Mac kan traag worden en uiteindelijk zelfs crashen. Om dit te voorkomen is het aan te raden de Mac regelmatig op te ruimen. Daarnaast is overzicht en het bewust omgaan met (oude) data ook belangrijk voor het voldoen aan de AVG regelgeving. Met onderstaand stappenplan kun je jouw Mac eens flink opruimen.

Je kunt zien hoeveel ruimte er nog vrij is door te gaan naar:  > Systeeminstellingen > Algemeen > Opslag. Dit laat duidelijk zien hoeveel GB er nog vrij is en waar de ruimte vooral naartoe gaat. Is de vrije ruimte minder dan 20%? Onderneem dan direct actie. Zorg voordat je gaat opschonen altijd voor een actuele back-up. Het liefste een Time Machine back-up. Er kan altijd iets misgaan tijdens het weggooien van bestanden. Met Time Machine zijn deze makkelijk weer terug te halen.

1. Begin met het leeg maken van deze tijdelijke mappen

Een aantal mappen op de Mac zijn in eerste instantie helemaal niet bedoeld voor langdurige opslag. Denk aan de mappen ‘Downloads’, ‘Bureaublad’ en ‘Prullenmand’. In ‘Downloads’ komen alle bestanden terecht die je bijvoorbeeld via Safari of Mail hebt binnengehaald. Je kunt vaak al veel overtollige data opruimen door deze mappen leeg te maken. Sla het op in bijvoorbeeld ‘Documenten’ als je het wilt bewaren of gooi het weg. Vergeet na afloop niet de Prullenmand te legen.

2. Gooi weg en maak een plan voor je foto’s

iCloud Fotos settings

Als bij jou het aandeel van foto’s onder erg groot is dan is het tijd om een plan te maken voor het opslaan van foto’s op jouw Mac. Staan er veel afbeeldingen in de gelijknamige map? Ga hier dan door heen en gooi weg wat weg kan. Maak zo nodig mappen om meer overzicht te krijgen. Als je je foto’s via de Foto’s-app van Apple beheert kun je daar opruimen. Start Foto’s op en klik in de navigatiekolom op ‘Bibliotheek’. Alles wat je hier verwijdert gaat naar ‘Recent verwijderd’. Dit is een soort prullenmand die je ook weer actief kunt legen. Doe je dit niet, dan verdwijnen deze foto’s definitief na 30 dagen. Maak eventueel albums en submappen aan om het overzicht te bewaren.

Heb je veel dubbele foto’s en kan je wel wat hulp gebruiken? Download deze Duplicate Cleaner uit de App Store. Let goed op als je dit gebruikt: controleer altijd of deze foto’s ook echt dubbel zijn en zorg van te voren voor een back-up.

Je kunt er ook voor kiezen je foto’s niet lokaal maar online op te slaan. Als je nu Foto’s gebruikt is dat vrij gemakkelijk. Je kunt de foto’s namelijk in één keer in iCloud zetten met iCloud-Foto’s. Dit neemt echter wel ruimte in beslag op iCloud. Aangezien je maar 5GB gratis krijgt is de kans groot dat je hier iets voor moet betalen al zijn de kosten vrij laag. Bedenk vooral wat handig is voor jou. Wil je graag een kopie van de originelen zelf bewaren of is het prima als je foto’s alleen in iCloud staan? Of gebruik je liever een andere cloud-dienst om jouw foto’s te bewaren? Wij adviseren je graag. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

3. Stop met synchroniseren

Ben je een fanatieke Dropbox (Pro) gebruiker? Alle documenten die op Dropbox staan worden standaard ook gesynchroniseerd naar de Mac en nemen dus ruimte in beslag. Als het hier om erg veel data gaat kan het lonen om sommige mappen uit te sluiten van synchronisatie. Ze blijven dan staan in Dropbox (online) en bij gebruikers waarmee de map gedeeld wordt, maar ze worden niet meer binnengehaald op de Mac.

Klik op het Dropbox logo in de menubalk en vervolgens op je profielfoto. Klik op ‘Voorkeuren. Bij Synchroniseren kies je bij ‘Selectieve synchronisatie’ voor ‘Wijzigen’. Vink alle mappen uit, die je niet regelmatig op de Mac nodig hebt, deze zullen niet meer zichtbaar zijn in de Finder. Wil je alles alleen online bewaren en dus niet synchroniseren, maar wel zien op je Mac? Dan kun je bij Synchroniseren ook kiezen voor ‘Alleen online’.

Bij het tabblad ‘Back-ups’ kun je eventuele camera-uploads uitschakelen. Hiermee voorkom je dat foto’s onbedoeld zowel op je Mac, als in Dropbox áls in Foto’s staan. Vaak wordt deze taak al vervuld door Fotostream of iCloud-Foto’s en is het dus dubbelop.

4. Exporteer je gemonteerde films

Gebruik je iMovie om af en toe een film te monteren? Controleer dan de omvang van de file Films > iMovie-bibliotheek. Als deze erg groot is kun je iMovie opstarten om eens kijken wat er weg kan. Is de film af en staat deze inmiddels als video (bv. mov, mp4 of avi) op YouTube, DVD of op je harde schijf? Dan zijn deze ruwe projecten en bestanden vaak niet meer nodig. Zodra je een afgemaakte film heb geëxporteerd als kant en klaar videobestand, kan je in principe alles wat met die film te maken heeft uit iMovie verwijderen.

5. Schoon je mailbox op en archiveer oude mails

Heb je een overvolle mailbox? Schoon eens flink op! Wij geven je 6 Praktische tips om weer controle over je mailbox te krijgen. Zorg er vervolgens voor dat je mailbox niet meteen weer dichtgroeit met SPAM.

6. Ruim de rest van je Mac op

Er is allerlei software te vinden die je Mac scant op overbodige bestanden. Wij zijn er geen voorstander van om dit soort software te gebruiken omdat het vaak veel tijdelijke bestanden weghaalt die jouw Mac juist nodig heeft om lekker snel te kunnen werken. Jij kunt zelf veel beter bepalen wat je wel of niet wilt weggooien. Zeker schoonmaak-programma’s als bijvoorbeeld MacKeeper, zijn zo agressief dat ze vaak meer schade aanrichten dan goed doen.

Je kunt zelf snel uit zoeken waar de meeste ruimte van de harde schijf naar toe gaat door te gaan naar  > Systeeminstellingen > Algemeen > Opslag. Hier wordt duidelijk aangegeven hoeveel GB er nog vrij is en waar de ruimte vooral naartoe gaat. Onderaan krijg je een overzicht te zien van de verschillende categorieën bestanden op je Mac. Hier kun je vrij eenvoudig beginnen met het verwijderen van de grootste ruimte-slurpers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *