Pages voor Mac

Top 5 beste functies van Pages voor Mac

Heb jij onlangs een nieuwe Mac gekocht? Dan heb je het er gratis bij gekregen: Pages, Keynote en Numbers. Drie krachtige tools waarmee je in een handomdraai de mooiste documenten kunt maken. Helaas worden ze vaak over het hoofd gezien en wordt er al snel gebruik gemaakt van de bekende weg: Word, Excel en Powerpoint. In sommige gevallen is dat ook de handigste oplossing, maar de Apple tegenhangers zijn vaak een prima alternatief of kunnen zelfs een aanvulling zijn. Daarom hieronder de top 5 beste functies van Pages voor Mac.

Pages is de tegenhanger van Word: een tekstverwerker dus. Het pakket bestaat al sinds 2005 en is heel breed en gebruikersvriendelijk. Een aantal functionaliteiten doen zelfs denken aan InDesign, een professioneel opmaak-programma. Voor de vormgevers onder ons dus één groot feest. Inmiddels is Pages wat versimpeld, maar ook nu nog is het één van de krachtigste tekstverwerkers. Wij zetten de 5 beste functies voor je op een rijtje.

1. Een goed begin met (eigen) sjablonen

Als je Pages opent en je een nieuw document aanmaakt wordt je welkom geheten door de sjabloonkiezer. Hier kun je standaard sjablonen uitkiezen zoals een werkstuk, CV of nieuwsbrief. De lay-outs zijn mooi en heel goed te gebruiken als uitgangspunt. Handig voor de kinderen maar ook voor je eigen projecten. Dubbelklik op een sjabloon en er wordt een nieuw document met die lay-out voor je aangemaakt.

Heb je zelf een document wat je vaker als basis wilt gebruiken (bijvoorbeeld voor je facturen)? Dan kun je deze helemaal naar je zin maken en vervolgens opslaan als sjabloon. Ga hiervoor naar Archief > Bewaar als sjabloon.. en voeg hem direct toe aan de sjabloonkiezer. Je kunt nu voor je eigen sjabloon kiezen als je een nieuw document opent.

2. Snel de opmaak aanpassen met alineastijlen

Maak je regelmatig langere teksten met koppen, subkoppen en andere soorten stijlen? Maak dan gebruik van alineastijlen. Hiermee kun je later alle titels en alinea’s in één keer een andere opmaak meegeven. Selecteer de betreffende alinea en zorg dat aan de rechter kant het opmaak-venster zichtbaar is. Klik nu bovenaan op de voorbeeld tekst (hier staat meestal ‘Hoofdtekst’). Kies nu de juiste soort alinea (bv. titel, koptekst of hoofdtekst). Je kunt de opmaak hiervan aanpassen als je wilt. Geef hiervoor de tekst de juiste opmaak (lettertype, -grootte en -kleur) en klik bij ‘Tekst’ op ‘Werk bij’. Alle alinea’s die deze stijl bevatten zullen zich aanpassen aan jouw bewerkingen.

3. Delen en exporteren in Pages voor Mac

Veel mensen gebruiken Pages niet omdat de bestanden niet makkelijk zouden kunnen worden gedeeld met anderen. En inderdaad, een Pages document kan niet door iedereen worden gelezen (hiervoor is een Mac met Pages nodig). Toch is het mogelijk je Pages bestanden te delen. Door het document te exporteren als Word- of PDF-document kan iedereen het bestand bekijken en (in het geval van Word) ook bewerken. Kleine verspringen in Word zijn mogelijk. Maak je gebruik van PDF dan gaat het altijd goed. Dit bestand kan echter niet zomaar bewerkt worden door de ontvanger. Ga je iets per mail versturen? Gebruik dan de ‘Deel-knop’ (en eventueel voor exporteer en verstuur…) en kies daar direct het juiste formaat.

4. Een afbeelding gebruiken als achtergrond of watermerk

Bij Word is het altijd een eeuwige zoektocht: een PDF of JPG gebruiken als achtergrond of watermerk. In Pages kan dit ook en is het heel gemakkelijk in te stellen. Ga naar Voeg in > Kies.. en selecteer je afbeelding. Dit kan een logo zijn of bijvoorbeeld een PDF van je briefpapier. Sleep het plaatje naar de juiste plek en verklein/vergoot waar nodig. Je kunt nu bij ‘Orden’ de tekstomloop op ‘geen’ zetten en de afbeelding vergrendelen.

Wil je dat de achtergrond zich op elke pagina herhaalt? Selecteer dan de afbeelding en kies voor Orden > Basissecties > Verplaats object naar basissectie‘. De afbeelding wordt nu naar de achtergrond verplaatst én vergrendeld. Daarnaast wordt het ook herhaald op elke pagina. Kies voor Orden > Basissecties > Maak objecten basispagina selecteerbaar‘ om de afbeelding te bewerken. Bijvoorbeeld door hem ondoorzichtiger te maken.

5. Plakken in het juiste lettertype

Deze sneltoets is al eens eerder voorbij gekomen, maar is zeker in het geval van Pages heel waardevol. Door een tekst ergens vandaag te kopiëren en deze in Pages te plakken met ‘Plak en pas stijl aan’ (cmd + als + shift + V) wordt de opmaak van de tekst direct aangepast aan de stijl die je Pages document al heeft. Probeer het maar eens uit!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *