NFC, oftewel Near-field Communication, bestaat al sinds 2002. Deze technologie, waarbij op korte afstand draadloos data kan worden uitgewisseld, stond toen nog in haar kinderschoenen. Android apparaten werden in 2012 voorzien van NFC ondersteuning. Pas toen er een duidelijke praktische toepassing voor kwam (in de vorm van Apple Pay) besloot Apple haar iPhone 6 en 6 Plus in 2014 ook te voorzien van een NFC-chip. Maar wat is NFC precies? En vooral: wat kan jouw iPhone allemaal met behulp van NFC? Hieronder vertellen we je er alles over.
Wat is NFC precies?
Near-field Communication is dus bedoeld om op korte afstand, draadloos data uit te wisselen. We hebben het dan over een centimeter of 10. Het gaat heel snel en is eenvoudig te gebruiken. Contactloos betalen met je bankpas werkt ook op basis van NFC. Dit werd in Nederland geïntroduceerd in 2013. We gebruiken het dus inmiddels al een tijdje.
NFC ondersteuning kwam zoals gezegd voor het eerst naar de iPhone 6 en SE. Dit was echter alleen te gebruiken voor Apple Pay. Met de komst van iOS 11 kon de iPhone 7 ook NFC gebruiken in combinatie met andere apps. In 2018, met de lancering van de iPhone XS, XS Max en XR, konden NFC-tags ook direct vanaf het thuisscherm worden gelezen. Hierdoor werden de mogelijke toepassingen eindeloos.
Is NFC op de iPhone veilig?
Jazeker. Alle data wordt versleuteld opgeslagen en verstuurd. Daarnaast is er voor betalingen met Apple Pay altijd nog een extra verificatie nodig. In het geval van Touch ID is dat je vingerafdruk. Betaal je met Face ID, dan moet je eerste twee keer op de standbye knop drukken en daarna je gezicht scannen met de camera. Gebruik je Apple Pay met de Apple Watch dan moet deze om je pols zitten en ontgrendeld zijn.
Wat kan ik ermee?
Met de komst van iOS 13 heeft Apple het NFC-beleid versoepeld. Dit maakt het mogelijk om de chip naast Apple Pay ook voor andere zaken te gebruiken. Veel bedrijven spelen hier slim op in, maar het maakt ons leven ook weer een stukje makkelijker.
Betalen met Apple Pay
De meest gebruikte toepassing van NFC op de iPhone is Apple Pay. Hiermee kun je contactloos betalen met alleen je iPhone of Apple Watch. Geen pasjes meer dus. Op dit moment kun je bij bijna elke winkel met Apple Pay betalen mits jouw bank het ondersteunt. Dat zijn op dit moment de ING, Bunq, ABN AMRO en de Rabobank.
Als toegangsbewijs
NFC kan ook gebruikt worden als toegangsbewijs. Denk aan kantoorgebouwen, het OV of grote evenementen zoals beurzen en congressen. Steeds meer bedrijven maken gebruik van deze technologie om lange rijen te voorkomen en gelijk meer inzicht te krijgen in hun bezoekersstroom.
Verifieer je identiteit
In paspoorten en identiteitskaarten, uitgegeven na 26 augustus 2006, bevindt zich een RFID-chip. Deze kan worden uitgelezen door de iPhone. Met de nieuwste versie van de DigiD-app kan zo heel snel een eenvoudig jouw identiteit verifiëren. Op Schiphol vind je zogenaamde e-gates waar je zelf je paspoort kunt scannen.
Marketing en promotiematariaal
NFC is uitermate geschikt voor marketing doeleinden. In dat opzicht lijkt het een beetje op de QR-code. Zo kun je de chips gemakkelijk verwerken in promotiematerialen zoals flyers, visitekaartjes of verpakkingen van producten in de winkel. Nike paste het toe in hun Connected Jerseys. Bij het scannen krijg je toegang tot uniek beeldmateriaal van de wedstrijden en speciale acties.
Zelf NFC-tags programmeren is heel makkelijk
Helemaal persoonlijk wordt het als je zelf een NFC-tag programmeert. Dat klinkt heel ingewikkeld maar met iOS 13 en de Opdrachten-app van Apple is dat het zeker niet. Praktisch alle slimme apparaten zijn hieraan te koppelen. Denk aan slimme sloten, lampen, gordijnen, thermostaat of beveiligingssysteem. Deze Tesla-rijder maakte zijn leven nóg iets makkelijker door middel van een hele eenvoudige toepassing bij de achterbak.
NFC-tag
Om zelf een NFC-tag te programmeren heb je allereerst een tag nodig. Kies voor een model met NTAG, dan heb je de meeste kans van slagen.
Niet compatible met iedere iPhone
Hoewel de iPhone 6 en 6s een NFC-chip hebben kun je deze helaas niet gebruiken voor NFC-tags. Pas vanaf de iPhone 7 heeft Apple enkele technische wijzigingen doorgevoerd wat dit mogelijk maakt. Heb je een iPhone 7, 8 of X? Dan zul je een app moeten downloaden uit de App Store om NFC-tags te lezen. Heb je een iPhone XS, XR of nieuwer? Dan heb je geen aparte app nodig om NFC-tags te lezen.
Instellen met de Opdrachten-app
Vervolgens kun je de tag gaan instellen oftewel programmeren. Dit gaat het makkelijkste met de Opdrachten-app. Deze staat al op je iPhone. Zorg er wel voor dat je iPhone voorzien is van de laatste versie van iOS 13.
Open de Opdrachten-app en open het ‘Automatisering-tabblad’. Maak een nieuwe automatisering aan met het plusteken (+) rechtsboven. Scroll naar beneden en selecteer ‘NFC’. Tik op ‘Scan’, scan jouw tag en geef hem een naam. Voeg alle gewenste taken in de juiste volgorde toe, en tik op ‘Volgende’. Kies ‘Voer onmiddellijk uit’ in plaats van ‘Voer uit na bevestiging’ voor snellere actie. Et voilà!
Om de tag te lezen moet je iPhone ontgrendeld zijn. Bij de iPhone 7, 8 en X moet er ook een NFC-app open staan. Bij nieuwe iPhones is dat niet nodig.