Mac start niet op

Mijn Mac start niet meer op, wat nu?

We zijn behoorlijk afhankelijk van onze apparatuur. De meeste mensen kunnen geen dag zonder hun Mac en als het langer wordt zijn ze in lichte paniek. Toch kan het iedereen gebeuren: de Mac start niet meer op. In sommige gevallen gaat het om problemen die een hardware-matige oorzaak hebben, zoals een defecte harde schijf en heb je extra hulp nodig. Maar in veel gevallen kun je het zelf oplossen met onderstaande tips voor als je Mac niet meer opstart. 

Verbodsbord

Als je alleen nog een verbodsbord in beeld ziet tijdens het opstarten betekent dat dat de geselecteerde opstartschijf wél een besturingsysteem bevat, maar dat de Mac deze niet kan gebruiken. Het is als een auto die je parkeert op een druk parkeerterrein. Je wéét dat hij daar ergens staat, maar je kunt hem gewoon even niet vinden. 

Wat je kunt doen

In de meeste gevallen is de eenvoudigste en snelste oplossing het opnieuw installeren van het besturingsysteem. De data is dan vaak nog gewoon in takt en de schijf hoeft dus niet gewist te worden. Een enkele keer is er meer aan de hand, bijvoorbeeld een corrupt volume (we zullen niet te veel in detail treden want dan wordt het wel erg technisch), en is het wissen en opnieuw installeren van de schijf onvermijdelijk. 

macOS opnieuw installeren

Om macOS opnieuw te installeren zet je de Mac uit (even de aan/uit knop vasthouden). Start weer op terwijl je Command + R op het toetsenbord ingedrukt houdt. Wanneer het venster ‘macOS-hulpprogramma’s’ wordt weergegeven, selecteer je ‘Installeer macOS opnieuw’ in het Apple-menu. Hierbij installeer je de macOS-versie die het laatst op de Mac geïnstalleerd was opnieuw. De data blijft in principe gewoon in takt. Wij adviseren wel altijd vooraf een back-up te maken indien mogelijk.

Installeer verschillende versies van het besturingssysteem met onderstaande opstart toetscombinaties:

Command (⌘) + R: Installeer de macOS-versie die het laatst op de Mac geïnstalleerd was
Option + ⌘ + R: Upgrade naar de nieuwste macOS-versie die compatibel is met uw Mac
Shift + Option + ⌘ + R: Installeer de macOS-versie die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtste bij zit en die nog beschikbaar is

Mapje met vraagteken

Krijg je een knipperend mapje met een vraagteken te zien? Dan kan de Mac het besturingsysteem helemaal niet vinden. Het kan zijn dat je harde schijf kapot is of alleen onvindbaar (door bijvoorbeeld een defecte aansluiting).

Wat je kunt doen

We gaan er vanuit dat je gewoon probeert op te starten vanaf de interne harde schijf. Zet de Mac uit (even de aan/uit knop vasthouden) en start weer op terwijl je Command + R op het toetsenbord ingedrukt houdt. Wanneer het venster ‘macOS-hulpprogramma’s’ wordt weergegeven, selecteer je ‘Opstartschijf’ in het Apple-menu. Zie je de Macintosh HD of SSD staan? Selecteer deze dan en klik op ‘Herstart’. 

Zie je deze niet? Selecteer dan het ‘Schijfhulpprogramma’ (Disk Utility) uit het hulpprogramma-menu. Kies hier voor je opstartschijf en klik op ‘schijf EHBO’ en klik op ‘Voer uit’ om de opstartschijf te controleren op problemen en deze te herstellen. Probeer de Mac nu weer op te starten als voorheen. 

Nog geen succes? Start weer op van de Recovery partitie (met cmd + R) en installeer macOS opnieuw. Zie hierboven.

Ik zie alleen blauw of grijs scherm

Een voortdurend blauw of grijs scherm bij het opstarten van de Mac duid meestal op problemen met randapparatuur. Dit kan een externe schijf, tablet of bijvoorbeeld printer zijn.

Wat je kunt doen

Zet de Mac uit en ontkoppel alles behalve de stroom, muis en toetsenbord. Als de Mac nu juist opstart heeft het inderdaad te maken met een extern apparaat. Om dit uit te zoeken sluit je één voor één de apparaten weer aan en start je steeds op totdat het probleem weer opduikt. Gevonden? Google dan even op de naam van het product en het probleem wat je ondervindt. In veel gevallen zijn er meer gebruikers die hetzelfde probleem hebben of lost een driver/software update van de fabrikant het op.

Start de Mac ook niet door als er geen randapparatuur is aangesloten? Start dan op in ‘Safe mode’ door tijdens het opstarten de Shift-toets ingedrukt te houden. Er worden allerlei controles uitgevoerd en bepaalde software wordt nu niet automatisch geladen. Meestal helpt dit en kun je de Mac erna gewoon weer normaal opstarten. Zo niet, start de Mac op in Recovery modus zoals hierboven beschreven een doorloop dezelfde stappen.

Horen waar het fout gaat

Een Mac loopt tijdens het opstarten een aantal processen door. Sommige fouten worden aangegeven met een toon. Een aantal tonen zijn makkelijk te onderscheiden waardoor je eerder kunt herkennen waar het probleem zit:

  • Eén toon, elke 5 seconden: er is geen werkgeheugen geïnstalleerd, zonder dit kan de Mac niet opstarten
  • Doorlopend drie harde tonen en 5 seconden stilte: er zijn problemen met het werkgeheugen, controleer of vervang het
  • Eén lange toon tijdens het indrukken van de aan/uit knop: een zogenaamde EFI ROM update is bezig (alleen bij oudere Macs), wacht tot de Mac opstart

Er gebeurt…helemaal niks

Allereerst: controleer de stroomkabel. Sluit hem eventueel opnieuw aan. Check ook even of er wel stroom op het stekkerblok staat door een lamp of oplader aan te sluiten. Vervolgens gaan we kijken of het een display-probleem is. Hoor je een opstart geluidje of een ventilator aangaan? Zie je een LED lampje branden aan de voorkant van je MacBook? Wordt de CapsLock toets verlicht als je hem indrukt? Als dit zo is, is waarschijnlijk alleen je scherm defect. Gebruik je een extern scherm? Controleer dan of deze goed is aangesloten. Zo ja, probeer een ander scherm.

Wat je kunt doen

Is dit allemaal niet van toepassing? Stel dan de System Management Controller (SMC) opnieuw in. Hoe je dit moet doen verschilt per model. Op deze pagina kun je precies lezen hoe je de SMC opnieuw instelt bij jouw Mac.

Vóórdat het misgaat

Heb je de Mac weer aan de praat gekregen? Fijn! Vergeet niet een plan te maken voor de toekomst. Denk na over de gevolgen, mocht de Mac een keer écht niet meer opstarten. Kun je verder als je een paar dagen zonder Mac zit? Welke data ben je kwijt als de schijf kapot blijkt en de data die erop staat verloren is? Maak een plan of denk er in ieder geval over na. Zorg ten alle tijden voor een back-up. Zo beperk je hoge (reparatie) kosten of dataverlies.

Is het je zelf niet gelukt, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je vaak helpen of doorsturen naar de juiste partij om je snel te kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *