Je kent het wel: je fotobibliotheek begint zich aardig te vullen. Boodschappenlijstjes, vakantiefoto’s en foto’s van de kat of hond zijn volop vertegenwoordigd. Het kan nogal een werkje zijn om overzicht te krijgen en te houden. Wij helpen je graag op weg met het slim organiseren van je foto’s met Foto’s voor Mac. En zeg nou zelf: eigenlijk is het best leuk om alle foto’s weer eens voorbij te zien komen 🙂
Overstap van iPhoto naar Foto’s voor Mac
Gebruik je nog iPhoto dan kan de overstap naar Foto’s voor Mac even wennen zijn. Met deze tips ben je meteen goed op weg:
- Kopieer onderdelen naar de Foto’s-bibliotheek als dat nog niet gebeurt is
- Zet iPhoto gebeurtenissen om naar albums
Gebeurtenissen bestaan niet meer in Foto’s. Dit zijn nu albums geworden. Je kunt in één klap alle oude gebeurtenissen omzetten naar albums door de gebeurtenissen te selecteren en rechterklik > Verplaats albums uit ‘iPhoto-gebeurtenissen’ te kiezen. Dit is zeker aan te raden als je het overzicht wilt bewaren.
Maak albums aan
In Foto’s kun je per gebeurtenis, bijvoorbeeld een vakantie of evenement, een album aanmaken. Het is handig om voor elke statische gebeurtenis een album aan te maken. Dan hebben we het dus vooral over een vakantie of verjaardag die inmiddels geweest is. Hier komen geen foto’s meer bij, dus kun je een volledig album aanmaken. Doe dit door de foto’s te selecteren en er met de rechtermuisknop op de klikken. Kies voor ‘Voeg toe aan’ en vervolgens op ‘Nieuw album’ (bovenaan). Je kunt ook in de menubalk klikken op Archief > Nieuw album met selectie (⌘N).
Geef het nieuwe album vervolgens een passende naam bijvoorbeeld “Vakantie Frankrijk 2023”. Je kunt later makkelijk foto’s toevoegen door ze naar het album in de linker zijbalk te slepen. Foto’s die niet bij een specifieke aangelegenheid horen, zoals een enkele selfie tijdens een barbecue, kun je gewoon in de algemene bibliotheek laten staan. Hier een album voor aanmaken is niet nodig.
Door bovenaan in de navigatiekolom te klikken op ‘Bibliotheek‘, krijg je een overzichtelijke weergave van al je foto’s te zien. Ze worden namelijk automatisch gesorteerd op aanmaakdatum.
Eigenlijk is een album een soort filter. Verwijder je een foto uit de bibliotheek dan zal deze foto ook verdwenen zijn uit de albums waar hij in stond. Verwijder je een foto uit een album, dan blijft de foto zichtbaar onder bibliotheek en in eventuele andere albums waar hij in zit. Een aantal albums (lees dus: filters) wordt automatisch aangemaakt. Zo worden panorama’s, video’s, selfies en films automatisch tevoorschijn getoverd als je op het desbetreffende album onder het kopje mediatypen klikt.
Houd de command (cmd) toets ingedrukt om hier een daar een foto te selecteren. Met shift selecteer je een opvolgende rij foto’s.
Een slim album aanmaken
De mogelijkheid van het aanmaken van een slim album kan handig zijn als je in één keer alle foto’s gemaakt met die speciale camera of van een bepaald persoon wilt samenvatten in een album. Zo heb je met één klik alle foto’s te pakken.
Maak een slim album door Archief > Nieuw slim album… aan te klikken. Geef het album een naam en stel de voorwaarden in. Met het plusje kun je meerdere voorwaarden stellen aan de selectie foto’s. Het gaat hier om een album, dus filter. De foto’s worden niet gedupliceerd, het is een verwijzing naar het origineel. Een (slim)album aanmaken kost dus geen extra ruimte.
Als je veel albums hebt is het handig om gebruik te maken van de mogelijkheid om mappen aan te maken. Klik op: Archief > Nieuwe Map en geef de map een geschikte naam. Bijvoorbeeld ‘vakanties’ of ‘werk’. Hierin kun je door te slepen eenvoudig albums onderverdelen.
Welke foto’s zitten nog niet in een album?
In iPhoto was altijd gemakkelijk te zien welke foto’s al wel en niet toegevoegd waren aan een album (toen nog ‘gebeurtenis’). Helaas kun je dat in Foto’s niet zo makkelijk zien. Toch is er manier om alle foto’s die je nog niet hebt toegevoegd aan een album in één keer te bekijken.
Doe dit door een slim album aan te maken dat alle foto’s laat zien die niet tot een album behoren. Je gaat als volgt te werk:
- Kies in Foto’s: Archief > Nieuw slim album
- Geef het album een naam bijvoorbeeld ‘niet in album’
- Kies als voorwaarde: Album > is niet > Willekeurig (zie afbeelding)
Je ziet nu links in de navigatiekolom een tandwiel-icoon. Als je daarop klikt zie je alle foto’s die nog niet in een album zitten. Zodra je ze in een album sleept en even weg klikt en weer terug, zie je ze ook niet meer in het slimme album. Opgeruimd staat netjes!
Voeg titels en trefwoorden toe
Wil je achteraf makkelijk terug kunnen zoeken in je foto’s? Zorg dan dat de bijbehorende informatie klopt. Door Venster > Info (⌘I) te kiezen kun je de informatie bij een foto bekijken. Als de foto met een smartphone of tablet is gemaakt zullen de datum, tijd, camera gegevens en locatie al zijn ingevuld. In dit venster kun je zelf gegevens bijwerken en toevoegen. Met de juiste trefwoorden (tags) wordt het heel gemakkelijk om foto’s later terug te vinden (of er een slim album voor te maken).
Alles synchroon met iCloud-Fotobibliotheek
In principe bewaar je al je foto’s op één plek, vaak een Mac. Het aanmaken van albums of het bewerken van foto’s doe je ook op één apparaat en is dus niet zichtbaar op je andere apparaten. Met iCloud-Fotobibliotheek is dat wel het geval. Alle foto’s worden in iCloud opgeslagen, waarna je er vanaf elk apparaat bij kunt. Bewerkingen en albums zijn na synchronisatie ook op alle apparaten zichtbaar.
Iedereen met een Apple ID kan gebruik maken van de online bibliotheek. Je krijgt 5GB gratis om te gebruiken voor reservekopieën, iCloud Drive en deze iCloud-fotobibliotheek. Helaas gaat het vaak om veel meer dan 5GB. Je zal dan ruimte moeten bijkopen in de vorm van iCloud+. Dit is niet heel duur. Voor €0,99 per maand heb je al 50GB. Als je bij de iCloud voorkeuren van Foto’s aangeeft dat je iCloud-forobibliotheek wilt gaan gebruiken krijg je automatisch te zien hoeveel GB jij nodig hebt en wat dit kost.