Dit moet je weten als je als ondernemer een nieuwe Mac wilt kopen

Als ondernemer kun je vaak geen dag meer zonder: je Mac. Of het nou een MacBook Air of iMac is, ze zijn nagenoeg onmisbaar. Gelukkig gaan Macs vaak lang mee, maar aan alles komt een einde. Soms is het gewoon tijd voor iets nieuws. Omdat je Mac zo’n belangrijk onderdeel is van je bedrijf wil je uiteraard het beste zonder onnodig grote investeringen te doen. En als het even kan met wat belastingvoordeel. Hieronder vertellen we je alles wat je moet je weten als je als ondernemer een nieuwe Mac wilt kopen.

Waarom zou je investeren in een nieuwe Mac?

Het aanschaffen van een nieuwe Mac doe je natuurlijk niet zomaar. Het is een behoorlijke investering. Gelukkig krijg je er ook veel voor terug: 

Werk efficiënter en productiever

Door te werken op een Mac met specificaties passend bij jouw werkzaamheden kun je veel tijdswinst behalen. Daarnaast kun je de apparaten zo inrichten dat je verschillende processen kunt automatiseren. Dit levert je letterlijk meer winst op. Aangezien Apple zowel de hardware als de software ontwikkeld sluit dit naadloos op elkaar aan. Dit zorgt voor optimale prestaties.

Een veilig systeem

Door te kiezen voor een recent model, die de laatste software ondersteunt, kies je ook voor veiligheid. Beveiligingsupdates worden vaak aangeboden voor Macs tot een leeftijd van ongeveer 7 jaar oud, daarna worden ze niet meer ondersteund. Voor Macs ouder dan 5-7 jaar is vaak ook geen reparatie meer mogelijk omdat de onderdelen moeilijker te krijgen zijn. Probeer hier dus zoveel mogelijk boven te blijven.

Zuiniger en duurzamer

Apple investeert veel als het gaat om duurzaamheid. De verpakkingen van de nieuwste modellen bevatten bijvoorbeeld al geen plastic meer en zullen vanaf 2025 allemaal plasticvrij zijn. Ook bestaan de Macs tegenwoordig voor een groot deel uit gerecycled (of goed te recyclen) materiaal. Nieuwe modellen verbruiken ook weer minder energie en de batterijen gaan steeds langer mee.

Je hebt andere wensen gekregen

Een andere goede aanleiding om te kiezen voor een nieuwe Mac is het feit dat je andere wensen hebt gekregen. Misschien heb je veel meer opslagruimte nodig dan verwacht of is de snelheid niet meer voldoende voor je huidige gebruik. Soms is het voldoende om je Mac te voorzien van een upgrade, maar in veel gevallen is het gewoon tijd voor iets nieuws.

Wannéér schaf je een nieuwe Mac aan?

Als je niet accuut een nieuwe Mac nodig hebt, omdat de oude het bijvoorbeeld spontaan heeft begeven, kun je de aanschaf enigszins plannen. Dat kan heel handig zijn. Soms kun je gebruik maken van bepaalde acties of nét even wat langer wachten op nieuwe modellen die uitkomen.

Kleinschaligheidsaftrek

De laatste maanden van het jaar zijn ook een goed moment om te kijken of je gebruik kun maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Schaf je in een jaar voor meer dan € 2.800 (exclusief BTW) bedrijfsmiddelen aan, dan mag je 28% van dit bedrag aftrekken van je bedrijfswinst over datzelfde jaar. Dat kan dus aardig oplopen.

Nieuwe modellen

Wanneer er nieuwe modellen uitkomen is eigenlijk niet te zeggen. Uiteraard kunnen we wel een gokje wagen. In juni en september zijn er elk jaar evenementen van Apple waarbij meestal nieuwe hardware wordt gelanceerd. In september zijn dit vaak alleen de iPhone en iPad. Soms is er ook in maart nog een event of stille lancering op de website van Apple. Als je dus graag de nieuwste snufjes wilt kun je beter even het volgende Apple event afwachten. Een goede website om dit in de gaten te houden is die van MacRumors. Zij hebben een pagina gemaakt waarop een overzicht staat van de te verwachten vernieuwingen. Uiteraard kun je ons ook altijd vragen om persoonlijk advies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *